יום שלישי, 30 ביולי 2013

אמנות בקהילה - החממה של שנקר ליזמות יצירתית

יום העיון  של היחידה ללימודי חוץ ולימודי המשך של שנקר בו השתתפתי היום היה למעשה אירוע חשיפה והשקה של תכנית לימודים חדשה התכנית לאמנות בקהילה. 
מדובר בתכנית לימודים שנתית של שנקר, בשיתוף עם קרן רוטשילד קיסריה, המעניקה למשתתפים ידע תיאורטי ומעשי בהובלת פרויקטים של אמנות בקהילה, במרחבים חברתיים שונים. עבורי זו היתה הזדמנות טובה לשמוע מקרוב על מספר מיזמים נפלאים של אמנים הפועלים במגוון מתכונות בקהילה.

קחו לדוגמא את קבוצת ZE.ZE. מדובר בקבוצה אשר חזון ההתארגנות שלה הוא לאפשר לצעירים ליצור ביחד בצורה מהנה למען פיתוח החברה ולמען עצמם במקביל. נקודת המוצא היא לתת פלטפורמה למעורבות חברתית במקביל לפיתוח אישי של הצעירים הפועלים. אלה מעלים רעיון לפרויקט ולאחר תהליך פיתוח יוצאים לממש אותו. 

פילהרמונית הרחוב. תמונה לקוחה מאתר האינטרנט של הלהקה. ניתן להזמין מופעים.
פרויקט תרבותי קהילתי שמתוכנן כך שיממן את עצמו בכוחות עצמו. zeze מפעילים עסק חברתי.
שימו לב לחסות של וודקה  Finlandia

אחד הפרויקטים הראשונים שלהם - הוא ייסוד תזמורת של נגני רחוב שנקראת: פילהרמונית הרחוב. 50 פעילים צעירים, קיבצו נגני רחוב בעלי רקע מוזיקלי עשיר (רבים מהם עולים מחבר העמים). הם עשו זאת בתהליך מכוון של רכישת אמון ויחד הקימו תזמורת אמיתית איתה האמנים מופיעים באירועים רבים, חלקם של חברות עסקיות. המתנדבים תורמים מהיכולות המגוונות שלהם (הפקה, עיצוב, פרסום וכו') ורוכשים דרך כך ניסיון מקצועי אמיתי. האמנים מקבלים שם, פנים, הכרה וגם תשלום הוגן (גם על שעות החזרות) והחברה הישראלית מקבלת - תרבות. 



מה שמצא חן בעיניי מעבר ליוזמה ולביצוע היתה העובדה שאחד עקרונות היסוד של המיזמים של ze.ze הוא שעל המיזמים להיות בני קיימא מבחינה כלכלית. הפרויקט מכניס הכנסות עצמיות על ידי מכירה של המופעים.



פרויקט בינלאומי מרשים ומעניין הוצג על ידי ענת ליטויןאמנית אשר חזרה מלימודים ומשהות ארוכה בחו"ל. בשנת 2006 היא הקימה בניו יורק מיזם אמנותי וקהילתי בשם HomeBase Project . קחו את הזמן להביט באתר שלהם. בפרויקט הזה קבוצה של אמנים (שנבחרים בקפידה) מוזמנים ליצור בחלל אורבני עזוב עבודות בנושא "בית". החלל מקבל חיים חדשים למשך תקופה מסוימת והופך למיני מרכז קהילתי. מתארגנים במקום אירועי קהילה אליהם מגיעים השכנים שמוזמנים להביא משהו מהבית שלהם.  הפרויקט הופעל בברוקלין, בהארלם, בסוהו ואז נדד גם לברלין. כעת- עם חזרתה של ליטוין לישראל - גם בירושלים. בימים אלה פורסם כי הפרויקט קיבל בית קבע בלב ירושלים שם יוקם בית לאמנות חברתית. מתישהו צריכים להתמסד....


ענת ליטוין מציגה בראשית דבריה את  ג'וזף בויס, אמן אבנגרד גרמני שעסק באמנות חברתית 

עוד הציג היום  רון עמיר, אמן בקהילה וצלם הפועל כבר מספר שנים בג'אסר א-זרקא. עמיר קבל מינוי של "אמן בקהילה" מטעם משרד התרבות. הוא לימד לראשונה בבית ספר התיכון המקיף בכפר שעור שנתי בלימודי צילום. אט לאט התכנית התקבלה בקרב התלמידים ובקרב הקהילה. עמיר מדבר על השפעה חברתית מעצימה, על הערך האישי של התכנית עבור המשתתפים. התכנית נתנה להם הזדמנות להופיע כאמנים, לצאת מהכפר, להציג ולהיחשף למקומות חדשים. ומבחינת משאבים - התכנית זכתה בסופו של דבר לתקציבים נרחבים יותר מכל תכנית אחרת בבית הספר. 

רון עמיר (במרכז) ולצידו- עדי יקותיאלי, המנהל המקצועי של תכנית אמנות בקהילה

הניהול המקצועי של התכנית נתון בידי עדי יקותיאלי, אמן רב תחומי ויזם חברתי והניהול האקדמי בידיה של ד"ר יעל (ילי) נתיב, חוקרת מחול מרצה ומורה לכוריאוגרפיה. את תחום הלימודים בנושא ארגון, הפקה ופתוח משאבים מובילה דברה לונדון (כיום גם בשיתופים).

לסיכום- מילות המפתח בפאנלים על יזמות חברתית ועל  אמנות בקהילה היו: יזמות, שותפויות, להאמין  בעצמך ובמיזם, לגלות סבלנות והתמדה. סוגיות נוספות שהוזכרו היו ההבדלים בין עבודת אמנות לבין פעולה אמנותית חברתית וגם  - הגבול בין עבודה קהילתית לבין טיפול. היה מעניין ומעורר השראה. 

תגובה 1:

  1. תודה, אני מעוניינת מאד ללמוד בתוכנית. איזה כיף www.dalia-behappy.com

    השבמחק